03 marca 2022

Oświadczenie Grupy Generali

Mediolan - Od początku wojny w Ukrainie, Generali uważnie monitoruje sytuację i jej wpływ na operacje i rynki finansowe. W efekcie tego Generali potwierdza, że:

• zamknie swoje przedstawicielstwo w Moskwie;
  • podjęło decyzję o rezygnacji z miejsc w zarządzie rosyjskiego ubezpieczyciela Ingosstrakh, w którym posiada mniejszościowy pakiet inwestycyjny w wysokości 38,5%. W rezultacie Generali nie ma żadnego wpływu na działalność tej spółki;
  • Europ Assistance, która prowadzi działalność w Rosji, zakończy swoją działalność.

Niewielka ekspozycja Generali na rynek rosyjski w zakresie inwestycji i działalności ubezpieczeniowej również jest stale analizowana i jest w pełni zgodna ze wszystkimi obowiązującymi sankcjami.

Grupa podjęła także decyzję o przekazaniu 3 mln euro na wsparcie programów pomocy uchodźcom, w tym na rzecz UNHCR, który obecnie odgrywa wiodącą rolę w działaniach humanitarnych w Ukrainie. Trwa także międzynarodowa akcja zbierania funduszy wśród pracowników, a zebrana kwota zostanie podwojona przez Generali i przekazana na rzecz Unicef, aby wesprzeć działania prowadzone przez tę organizację na rzecz pomocy poszkodowanym rodzinom.

Komunikat Grupy Generali znajduje się w załączeniu.

03 03 PR Statement