24 listopada 2021

Generali i Crédit Agricole Assurances ogłaszają, że rozpoczęły wyłączne negocjacje w sprawie przejęcia La Médicale

Paryż/Mediolan - Generali i Crédit Agricole Assurances ogłosiły dziś, że rozpoczęły wyłączne negocjacje w sprawie przejęcia La Médicale, spółki zależnej Crédit Agricole Assurances, która zajmuje się ubezpieczeniami dla pracowników służby zdrowia. Transakcja przewiduje również sprzedaż na rzecz Generali France portfela ubezpieczeń na wypadek śmierci spółki Predica(1), wprowadzonej na rynek i zarządzanej przez La Médicale.

Założona w 1948 r. firma La Médicale jest wiodącym graczem na rynku ubezpieczeń dla pracowników służby zdrowia we Francji, z roczną składką na poziomie 552 mln euro (w tym 80 mln euro składki związanej z portfelem ubezpieczeń na wypadek śmierci ubezpieczonym przez Predica) i ponad 600 000 polis w portfelu na koniec 2020 r. La Médicale jest również partnerem ponad 300 000 klientów w całej Francji, a jej produkty są dystrybuowane przez wyspecjalizowaną sieć prawie 125 agentów generalnych w 45 agencjach.

Dla Generali przejęcie to daje szansę na rozwój, na który pozwala również dobra współpraca z Crédit Agricole. Transakcja ta jest zgodna ze strategią "Generali 2021" i potwierdza dążenie Grupy do zapewnienia rentownego wzrostu przy jednoczesnym tworzeniu wartości dla klientów, zgodnie z ambicją Generali bycia partnerem na całe życie ("Lifetime Partner"). Komplementarne umiejętności i doświadczenie La Médicale dadzą Generali France możliwość nawiązania silnych relacji z pracownikami służby zdrowia, którzy sa ważnym segmentem klientów, a jednocześnie pozwolą wykorzystać wiodącą na rynku markę. Transakcja ta wzmocni linie ubezpieczeń zdrowotnych i ochronnych oraz całą działalność sektora ubezpieczeń majątkowych i wypadkowych Generali we Francji, zarówno z perspektywy strategicznej, jak i komercyjnej. Wzmocni także ekosystem sektora ochrony zdrowia Generali oraz rozbudowę sieci agentów generalnych, liczącej we Francji ponad 668 agentów i 765 agencji.

Projekt ten jest wyrazem zaangażowania Crédit Agricole Assurances w rozwój modelu bankowo-ubezpieczeniowego, który jest źródłem znacznych synergii z innymi podmiotami Grupy Crédit Agricole. Jako uniwersalny ubezpieczyciel bankowy i znaczący gracz w obszarze zdrowia, Crédit Agricole Assurances pragnie wzmocnić swoją ofertę w tym obszarze dla wszystkich swoich klientów za pośrednictwem banków Grupy. Ta dynamika opiera się na globalnym reagowaniu na potrzeby klientów, wspieranym przez sieć doradców bankowych i usługi cyfrowe. Rozwój Crédit Agricole Assurances w obszarze ochrony zdrowia, będącym obszarem o dużych wyzwaniach społecznych, stanowi odpowiedź na raison d'être Grupy Crédit Agricole: "Działać każdego dnia w interesie naszych klientów i społeczeństwa".

Wszelkie umowy, które będą efektem tych wyłącznych negocjacji, podlegają konsultacjom z radą pracowniczą oraz zatwierdzeniu przez odpowiednie organy antymonopolowe i regulacyjne. Przewiduje się, że transakcja zostanie zakończona w połowie 2022 r.

(1) Predica S.A. ("Predica") jest spółką ubezpieczeń na życie, należącą w całości do Crédit Agricole Assurances

11 24 PR Generali-La Medicale final