Zgoda KNF dla Rogera Hodgkissa
25 czerwca 2021

Zgoda KNF dla Rogera Hodgkissa

25 czerwca br. Komisja Nadzoru Finansowego jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie Rogera Hodgkissa na Prezesa Zarządu spółek: Generali T.U. S.A., Generali Życie T.U. S.A. i Concordia Polska T.U. S.A.

Roger Hodgkiss, Prezes Zarządu Generali Polska, powiedział:  - Cieszę się, że Komisja Nadzoru Finansowego zgodziła się na sprawowanie przeze mnie funkcji Prezesa Zarządu spółek ubezpieczeniowych Generali w Polsce. To dobry moment, by ponownie podziękować Radom Nadzorczym, a szczególnie ich Przewodniczącemu Panu Andrei Simoncellemu i Panu Luciano Cirinà za zaufanie, jakim mnie obdarzyli powierzając mi tę funkcję. Zawsze wierzyłem w Generali, to wspaniała firma i marka, ale przede wszystkim wspaniały, profesjonalny zespół. Być liderem takiego zespołu to dla mnie ogromny zaszczyt i wyróżnienie. Jestem przekonany, że wspólnie z naszymi partnerami wzmocnimy i rozszerzymy obecność Generali w Polsce.

Roger Hodgkiss  - decyzją Rady Nadzorczej - od listopada 2020 r. pełnił obowiązki Prezesa Zarządu spółek: Generali T.U. S.A., Generali Życie T.U. S.A., Concordia Polska T.U. S.A. Zgoda KNF zamyka formalny proces powołania go na te stanowiska. Jest również Prezesem Generali Finance Sp. z. o.o.

Andrea Simoncelli, Przewodniczący Rad Nadzorczych spółek, skomentował: - Pod przywództwem Rogera Hodgkissa Generali Polska rozwija się doskonale i dostarcza swoim klientom doskonałe produkty i profesjonalny serwis. Jako Rada Nadzorcza postawiliśmy na doskonałe kwalifikacje zawodowe Rogera, jego doświadczenie na polskim rynku i relacje z agentami. Jak widać to się sprawdza. Cieszę się, że również Komisja Nadzoru Finansowego swoją zgodą potwierdza wysokie kompetencje Rogera. Życzę Rogerowi dalszych sukcesów w realizacji strategii wzrostu Generali w Polsce.

Roger Hodgkiss dołączył do Generali w listopadzie 2019 roku, pełnił funkcję członka zarządu odpowiedzialnego za sprzedaż produktów majątkowych i marketing. W latach 2009-2015 Roger był prezesem Link4 i przeprowadził transformację firmy z ubezpieczyciela wyspecjalizowanego w sprzedaży bezpośredniej w wielokanałowego, sprawiając, że Link4 stał się wiarygodnym graczem na polskim rynku. W 2016 roku dołączył do Zarządu PZU SA i PZU Życie. Przed pracą w Polsce był Dyrektorem Handlowym Intouch Insurance Group i Prezesem AAS Balta na Łotwie. Ma dyplom inżyniera (z wyróżnieniem) na Uniwersytecie w Liverpoolu i posiada uprawnienia biegłego rewidenta certyfikowanego w Wielkiej Brytanii.