Członek Zarządu Generali TU SA
19 listopada 2020

Roger Hodgkiss został nowym Prezesem Zarządu Generali Polska

19 listopada 2020 roku, podczas posiedzenia Rady Nadzorczej, Roger Hodgkiss został powołany, ze skutkiem natychmiastowym, na nowego Prezesa Zarządu spółek ubezpieczeniowych Generali w Polsce. Decyzja Rady Nadzorczej podlega zatwierdzeniu przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Obecny Prezes Zarządu spółek Generali Polska, Maciej Fedyna, ustąpił ze wszystkich stanowisk, które zajmował w Grupie Generali w Polsce, z powodów osobistych.

Luciano Cirinà, Dyrektor regionu Austria, Europa Środkowo-Wschodnia i Rosja oraz Prezes Generali CEE Holding, skomentował: „Cieszę się, że mam możliwość, by postawić na doskonałe kwalifikacje zawodowe Rogera, który jest kandydatem wewnętrznym. Przyczyni się on do realizacji strategii i dalszego dążenia do doskonałości we wszystkich obszarach działalności Grupy Generali w Polsce. Życzę Rogerowi wszystkiego najlepszego w realizacji nowych obowiązków. Pragnę również podziękować Maciejowi Fedynie za jego wieloletni wkład i zaangażowanie. W imieniu Grupy Generali życzę mu wszystkiego najlepszego zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym.”

Roger Hodgkiss dołączył do Generali w listopadzie 2019 roku jako członek zarządu odpowiedzialny za sprzedaż produktów majątkowych i marketing. Zdobył dyplom inżyniera (z wyróżnieniem) na Uniwersytecie w Liverpoolu i posiada uprawnienia biegłego rewidenta certyfikowanego w Wielkiej Brytanii. Przed pracą w Polsce był Dyrektorem Handlowym Intouch Insurance i Prezesem AAS Balta na Łotwie. W latach 2009-2015 Roger był prezesem Link4 i przeprowadził transformację firmy z ubezpieczyciela wyspecjalizowanego w sprzedaży bezpośredniej w wielokanałowego, sprawiając, że Link4 stał się wiarygodnym graczem na polskim rynku. W 2016 roku dołączył do Zarządu PZU SA i PZU Życie.

W 2019 roku, Generali Polska, piąty największy ubezpieczyciel w kraju, miało swój rekordowy rok od momentu powstania, zarówno pod względem przypisu składki, jak i rentowności. Składka przypisana brutto (GWP) wyniosła 2,9 mld zł w 2019 r., z czego 2 mld zł przypadało na ubezpieczenia majątkowe i 0,9 mld zł na ubezpieczenia na życie. Generali Investments w Polsce osiągnęło 141 mln zł przychodu ze sprzedaży. Generali Polska, zatrudniające 1600 pracowników, z powodzeniem realizuje strategię rentownego wzrostu i ekspansji w segmentach pozakomunimacyjnych.

W Polsce Generali wspiera również inicjatywy na rzecz społeczności lokalnych, w tym akcję „Wdzięczni Medykom” Caritas Polska. W ramach tej akcji Generali sfinansowało 48 ze 100 respiratorów zakupionych przez Caritas dla polskich szpitali. We współpracy z innymi ubezpieczycielami Generali w Polsce wspierało również Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie.