12 listopada 2020

Grupa Generali - informacja finansowa na 30 września 2020

Grupa Generali opublikowała informację finansową na 30 września 2020.

Wynik operacyjny wzrósł do 4 miliardów euro (+2,3%). Na zysk netto wpłynęła utrata wartości inwestycji i jednorazowe koszty, w tym zarządzanie zobowiązaniami. Doskonała pozycja kapitałowa.

• Wynik operacyjny sięgnął 4 miliardów euro, dzięki pozytywnemu rozwojowi segmentów ubezpieczeń majątkowych i zarządzania aktywami, wsparte również przez niedawne przejęcia, a także Holdingu i innych segmentów działalności.
  • Potwierdzono doskonałość techniczną, poprzez wskaźnik mieszany na poziomie 89,7% (-2,8 p.p.), a marża z nowego biznesu osiągnęła doskonały poziom (4,10%; -0,18 p.p.).
  • Całkowity przypis składki brutto wyniósł 52 miliardy euro (+0,3%), ze składkami w segmencie ubezpieczeń majątkowych na stabilnym poziomie i pozytywnymi wzrostami w segmencie ubezpieczeń na życie (+0,4). Wpływy netto z ubezpieczeń na życie pozostały na stabilnym poziomie 9,3 miliarda euro (-13%) a rezerwy techniczno-ubezpieczeniowe z ubezpieczeń na życie wzrosły do 378,3 miliarda euro (+1,9%).
  • Pozycja kapitałowa Grupy wzmocniła się, a współczynnik wypłacalności wyniósł 203% (+9 p.p. HY20).

• Zysk netto Grupy wyniósł 1 297 mln euro (-40%), na co wpływ miała strata 310 milionów euro netto z tytułu utraty wartości inwestycji związana z wynikami rynków finansowych, 183 mln euro na ugodę arbitrażową w sprawie sprzedaży BSI, przeznaczenie 100 mln euro na rzecz Nadzwyczajnego Międzynarodowego Funduszu Covid-19 na rzecz walki z koronawirusem oraz z powodu wydatku rzędu 73 mln euro na transakcję zarządzania zobowiązaniami.
    Wyłączając wydatki na rzecz Nadzwyczajnego Funduszy Międzynarodowego na walkę z Covid-19 i koszty z tytułu zarządzania zobowiązaniami, skorygowany zysk netto  wyniósł 1629 euro (-13%).

Pełna treść komunikatu znajduje się w poniższym w załączniku.

Financial Information 30 September 2020_PR (EN).pdf