Generali po raz trzeci zorganizowało akcję krwiodawstwa
30 lipca 2019

Generali po raz trzeci zorganizowało akcję krwiodawstwa

56 osób wzięło udział w akcji honorowego krwiodawstwa którą Generali zorganizowało już po raz trzeci z czego aż 39 zostało zakwalifikowanych do oddania krwi. W poprzednich edycjach oddano jej ponad 35 5 litra. 30 lipca Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa dostało do dyspozycji kolejnych 18 litrów. Część zostanie przeznaczona na ratowanie noworodków. W zorganizowanej przez Generali akcji mógł wziąć udział każdy kto wsiadł do krwiobusu czyli mobilnego punktu poboru krwi ale głównie byli to pracownicy Generali.

- Jedną z wartości Generali jest działanie na rzecz społeczności w których żyjemy. Dla naszych klientów ale nie tylko chcemy być partnerem na całe życie dlatego regularnie bierzemy udział w akcjach niesienia pomocy najbardziej potrzebującym. U podstaw ubezpieczeń leży idea pomagania osobom które znalazły się w trudnej sytuacji. Z tego powodu organizujemy promujemy i zachęcamy do udziału w akcji oddawania krwi. Wierzę że dzięki temu uda się pomóc osobom w sytuacji zagrożenia życia w tym także najmniejszym i najbardziej bezbronnym czyli noworodkom - komentuje Krystyna Matysiak członek zarządu Generali TU SA. - Nie ma nic ważniejszego niż dzielenie się tym co najcenniejsze. Dlatego cieszę się że wielu naszych pracowników dołączyło do akcji oddawania krwi i również w ten sposób wsparło ideę niesienia pomocy – dodaje.

Każdego dnia punkty krwiodawstwa i krwiolecznictwa borykają się z ograniczonymi zasobami krwi. Jej brak jest jednak szczególnie odczuwalny latem. Z tego powodu Generali zorganizowało akcję oddawania krwi w okresie wakacyjnym. Oddawanie krwi jest bezpieczne i nie wiąże się z żadnym ryzykiem dla życia lub zdrowia dawcy. Sama krew jest niezbędna w stanach zagrożenia życia (podczas krwotoków czy operacji ratujących życie). Wykorzystuje się ją także w leczeniu niedokrwistości która występuje u chorych cierpiących na nowotwory.

Generali pomaga przez cały rok

Akcja oddawania krwi doskonale wpisuje się we wdrażany na całym świecie przez Generali program którego celem jest wspieranie osób i społeczności w trudnej sytuacji - The Human Safety Net. Jednym z projektów realizowanych w ramach The Human Safety Net jest przeciwdziałanie negatywnym skutkom asfiksji czyli zespołu niedoboru tlenowego u noworodków. Część krwi zebranej podczas akcji 30 lipca zostanie przeznaczona na potrzeby tych właśnie dzieci.

Więcej informacji o międzynarodowej inicjatywie Generali The Human Safety Net znajduje się na stronie: https://www.thehumansafetynet.org/